Zamieszczone przez nikolakis
Zakup Octawii III jakieś alternatywy ?
Zwiń
X
-
U mnie z tyłu jest belka, więc pewnie rozkład masy też jest inny niż w benzynach.
Podejrzewam, że nie ma to jednak wpływu na vmax i zachowanie auta na prostej przy dużej prędkości.
Zauważalna jest natomiast różnica w pogorszeniu vmax na oponach zimowych o ok 10 km/h.
Zimówki mają niższy indeks prędkości maksymalnej. Jestem ciekaw czy gdybym miał ten sam indeks co na letnich to osiągi byłyby identyczne.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PanoramixZamieszczone przez piramidaPanoramix, skoro wnetrze pasuje ci spartańskie to proponuje subaru oczywiście ze stały napędem :wink:
Zamieszczone przez Panoramixbyłoby Subaru Legacy 3.0 H6 sedan ....
4x4 oparte o centralny dyfer i skrzynia automatyczna w "płaskim" aucie to
- Audi A4,A6 itp (A3 ma Haldexa)
- Mitsu EVO X SST (zaleta tradycyjny hamulec ręczny)
ma się pokazać na rynku nowe Subaru Impreza STI w opcji ze skrzynią automat CVT ale to chyba będzie napęd dołączany
Komentarz
-
-
U mnie w grę wchodzi tylko manual - oczywiście to nie tak, że uważam skrzynie automatyczne za zło - po prostu jako część przyjemności z jazdy traktuję szarpanie lewarkiem.
Nota bene kolega jeździ takim legacy w manualu ... jak dla mnie ma tylko jedną wadę - trochę waży ... ale cóż ... nie ma ideałów ... no może poza Pagani Huayra"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PanoramixU mnie w grę wchodzi tylko manual - oczywiście to nie tak, że uważam skrzynie automatyczne za zło - po prostu jako część przyjemności z jazdy traktuję szarpanie lewarkiem.
może przez to, że jestem kobietą :dZamówiona (12.12.2013)
Zakończona produkcja (24.02.2014)
Odebrana (14.03.2014)
OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI
Moja długo wyczekiwana perła
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Gosi@czekZamieszczone przez PanoramixU mnie w grę wchodzi tylko manual - oczywiście to nie tak, że uważam skrzynie automatyczne za zło - po prostu jako część przyjemności z jazdy traktuję szarpanie lewarkiem.
może przez to, że jestem kobietą :d
Potem wziąłem żonę na jazdę próbną i jej też spodobała się jazda automatem.
Dodatkowo zamiast szarpać lewarkiem wolę prawą rękę trzymać na kolanie ślicznej pasażerki :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Basik_Zamieszczone przez Gosi@czekZamieszczone przez PanoramixU mnie w grę wchodzi tylko manual - oczywiście to nie tak, że uważam skrzynie automatyczne za zło - po prostu jako część przyjemności z jazdy traktuję szarpanie lewarkiem.
Dodatkowo zamiast szarpać lewarkiem wolę prawą rękę trzymać na kolanie ślicznej pasażerki :lol:"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Basik_Zamieszczone przez Gosi@czekZamieszczone przez PanoramixU mnie w grę wchodzi tylko manual - oczywiście to nie tak, że uważam skrzynie automatyczne za zło - po prostu jako część przyjemności z jazdy traktuję szarpanie lewarkiem.
Dodatkowo zamiast szarpać lewarkiem wolę prawą rękę trzymać na kolanie ślicznej pasażerki :lol:Zamówiona (12.12.2013)
Zakończona produkcja (24.02.2014)
Odebrana (14.03.2014)
OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI
Moja długo wyczekiwana perła
Komentarz
-
-
Jezdzilem ostatnio troche Mondeo 2012r 1.6EB 160ps i jesli juz to mozna je porownac z Superbem a i tak w tym porownaniu Ford jest gora.
O3 nie ma podejscia jak dla mnie w porownaniu O3 1.8tSi z Mondeo 1.6EB.
Teraz po tygodniu z Mondeo wiem ze O3 juz nie kupie.Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paweł2Jezdzilem ostatnio troche Mondeo 2012r 1.6EB 160ps i jesli juz to mozna je porownac z Superbem a i tak w tym porownaniu Ford jest gora.
O3 nie ma podejscia jak dla mnie w porownaniu O3 1.8tSi z Mondeo 1.6EB.
Teraz po tygodniu z Mondeo wiem ze O3 juz nie kupie.
Za ile płacisz za tyle masz, nic więcej, nic mniej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg505Zamieszczone przez paweł2O3 nie ma podejscia jak dla mnie w porownaniu O3 1.8tSi z Mondeo 1.6EB.
Dopiero 2.0EB jako tako jedzie w ciezkim mondeo
Komentarz
-
-
Ciekawa ta cała dyskusja, jednak wydaje mi się, że nie ma alternatywy dla Octavii.
Ja za swoją wybercalowałem równiutko 80.000 - specyfikacja poniżej:
Skoda Octavia III Ambition 1,6 TDI CR/77kW
- pakiet amazing,
- alarm fabryczny,
- pakiet chrom,
- pakiet sunset,
- kolor metalik,
- 3 ramienna kierownica.
W konkurencyjnym salonie za takie samo auto (wersja silnik) + alarm + koło zapasowe powiedzieli mi dokładnie 80tysi więc targując się u tych dwóch sprzedawców otrzymałem gratis chrom, sunset i metalik aby kupić właśnie u jednego z nich. Zamówienie składałem w październiku, a odbiór był w grudniu.
Dwa lata temu kupowaliśmy Nissana Qashqai i też udało się sporo wynegocjować.
Targujcie się bo warto, choć citroen (C4), ford (mondeo), byli nie ustępliwi, a Toyota (auris, corolla) tylko nieco schodziła z ceny więc wybrałem Skodę Octavię i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Nawet bardziej niż sądziłem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez spike1314Zamieszczone przez greg505Zamieszczone przez paweł2O3 nie ma podejscia jak dla mnie w porownaniu O3 1.8tSi z Mondeo 1.6EB.
Dopiero 2.0EB jako tako jedzie w ciezkim mondeoBlack magic
Komentarz
-
-
pioter7509, Z Twojej konfiguracji usunął bym 4 ostatnie pozycje a zamiast tego wziął eleganca , prawie na jedno by wyszło chyba...
no ale może na ksenonach i paru innych Ci mniej zależało ..
[ Dodano: Sob 11 Sty, 14 16:51 ]
paweł2, a ile taki mondeo wychodzi z ksenonem ?O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hetman72Jak Mondeo skonfigurowałem "podobnie" jak moja Octavke to mi wyszło min. 20k zł więcej, a to jest bez wodotrysków.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
leszekmw, nie zastanawiałem się nad elegance, ale szybciutko skalkulowałem i wychodzi mi teraz ponad 95tysi z podobnymi dodatkami, a bez nich byłoby pewnie jakieś 85.000 po rabacie. Porównywałem konkretny model i wyposażenie i tu ewidentnie zyskałem jakieś 4.000zł - na to właśnie chciałem zwrócić uwagę. Choć chyba tylko na śląsku/w zagłębiu jest taki wybór salonów w niewielkiej odległości gdzie można niewielkim nakładem ponegocjować...
Mondeo 2.0 diesel 88.500 w tym samym okresie mi proponowali (hatchback)....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwaweł2, a ile taki mondeo wychodzi z ksenonem ?Zamieszczone przez spike1314Myślę, że koledze chodziło przede wszystkim o komfort i zawieszenie i niestety ma racje. Jeżeli chodzi o silnik to mnie też by w zupełności wystarczył 1.6 EB.Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paweł2Zamieszczone przez leszekmwaweł2, a ile taki mondeo wychodzi z ksenonem ?Zamieszczone przez spike1314Myślę, że koledze chodziło przede wszystkim o komfort i zawieszenie i niestety ma racje. Jeżeli chodzi o silnik to mnie też by w zupełności wystarczył 1.6 EB."Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."
Komentarz
-
Komentarz