Zakup Octawii III jakieś alternatywy ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SS
    RS
    • 2010
    • 16209
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez nikolakis
    Niestety o3 powyżej 200 nie jest już stabilna, no ale moja jest cięższa.
    a tam niestabilna, od razu tak ostro. Przy takich prędkościach auto wie lepiej gdzie mu jest łatwiej jechać :diabelski_usmiech
    Pisał Sebastian

Komentarz

• nikolakis
      Ambiente
      • 2013
      • 137

U mnie z tyłu jest belka, więc pewnie rozkład masy też jest inny niż w benzynach.
      Podejrzewam, że nie ma to jednak wpływu na vmax i zachowanie auta na prostej przy dużej prędkości.
      Zauważalna jest natomiast różnica w pogorszeniu vmax na oponach zimowych o ok 10 km/h.
      Zimówki mają niższy indeks prędkości maksymalnej. Jestem ciekaw czy gdybym miał ten sam indeks co na letnich to osiągi byłyby identyczne.
      '15 O2fl liftback 1,4 mpi 80 km
      '13 O3 liftback 2,0 tdi dsg 150 km
      '10 A4 b6 avant 2,5 V6 tdi 163 km

Komentarz

• Panoramix
        Ambiente
        • 2009
        • 125

Zamieszczone przez piramida
        Panoramix, skoro wnetrze pasuje ci spartańskie to proponuje subaru oczywiście ze stały napędem :wink:
        Hehe - patrz kilka postów wyżej :P
        "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• ketivv
          L&K
          • 2011
          • 1155

Zamieszczone przez Panoramix
          Zamieszczone przez piramida
          Panoramix, skoro wnetrze pasuje ci spartańskie to proponuje subaru oczywiście ze stały napędem :wink:
          Hehe - patrz kilka postów wyżej :P

byłoby Subaru Legacy 3.0 H6 sedan ....
          jeśli o tym mowa to Subaru ze skrzyniami automatycznymi to napęd dołączany jak Haldex (oczywiście może się trafić z manualem)

4x4 oparte o centralny dyfer i skrzynia automatyczna w "płaskim" aucie to
          - Audi A4,A6 itp (A3 ma Haldexa)
          - Mitsu EVO X SST (zaleta tradycyjny hamulec ręczny)

ma się pokazać na rynku nowe Subaru Impreza STI w opcji ze skrzynią automat CVT ale to chyba będzie napęd dołączany

Komentarz

• Panoramix
            Ambiente
            • 2009
            • 125

U mnie w grę wchodzi tylko manual - oczywiście to nie tak, że uważam skrzynie automatyczne za zło - po prostu jako część przyjemności z jazdy traktuję szarpanie lewarkiem.

Nota bene kolega jeździ takim legacy w manualu ... jak dla mnie ma tylko jedną wadę - trochę waży ... ale cóż ... nie ma ideałów ... no może poza Pagani Huayra
            "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• ketivv
              L&K
              • 2011
              • 1155

ale cóż ... nie ma ideałów ... no może poza Pagani Huayra
              myślę, że z naszego punktu widzenia właśnie takie nie jest ideałem ;-)

Komentarz

• Mariow
                Drive
                • 2011
                • 44

A ja dostałem na YETI OUTDOOR 1,4 TSI Ambition + pakiet SMART i TRENDY cenę 65 500 i co Wy na to warto zainwestować, czy to dobra cena ?

Komentarz

• Gosi@czek
                  Rider
                  • 2013
                  • 418

U mnie w grę wchodzi tylko manual - oczywiście to nie tak, że uważam skrzynie automatyczne za zło - po prostu jako część przyjemności z jazdy traktuję szarpanie lewarkiem.
                  Na mnie patrzą się krzywo jak tak mówię o skrzyni manulanej ;p
                  może przez to, że jestem kobietą :d
                  Zamówiona (12.12.2013)
                  Zakończona produkcja (24.02.2014)
                  Odebrana (14.03.2014)
                  OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI

Moja długo wyczekiwana perła

Komentarz

• Basik_
                    Rider
                    • 2013
                    • 667

Zamieszczone przez Gosi@czek
                    Do niedawna też tak myślałem, ale przejechałem się automatem, i spodobało mi się to.
                    Potem wziąłem żonę na jazdę próbną i jej też spodobała się jazda automatem.
                    Dodatkowo zamiast szarpać lewarkiem wolę prawą rękę trzymać na kolanie ślicznej pasażerki :lol:
                    Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Panoramix
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 125

Zamieszczone przez Basik_
                      Do niedawna też tak myślałem, ale przejechałem się automatem, i spodobało mi się to.
                      Dodatkowo zamiast szarpać lewarkiem wolę prawą rękę trzymać na kolanie ślicznej pasażerki :lol:
                      Manuale mają to do siebie, że trzeba je lubić i tyle - moja rodzicielka też ostatnio dostała firmowe z automatem ... 2 dni i już nie chce manuala.

Komentarz

• Gosi@czek
                        Rider
                        • 2013
                        • 418

Zamieszczone przez Basik_
                        co prawda 2 razy jechałam automatem i wole twardy lewarek niż twarde kolano pasażera jak już jadę z kimś to głównie ja jestem pasażerką
                        Zamówiona (12.12.2013)
                        Zakończona produkcja (24.02.2014)
                        Odebrana (14.03.2014)
                        OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI

Moja długo wyczekiwana perła

Komentarz

• paweł2
                          L&K
                          • 2010
                          • 1405

Jezdzilem ostatnio troche Mondeo 2012r 1.6EB 160ps i jesli juz to mozna je porownac z Superbem a i tak w tym porownaniu Ford jest gora.
                          O3 nie ma podejscia jak dla mnie w porownaniu O3 1.8tSi z Mondeo 1.6EB.
                          Teraz po tygodniu z Mondeo wiem ze O3 juz nie kupie.
                          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• hetman72
                            Classic
                            • 2012
                            • 32

Zamieszczone przez paweł2
                            Jezdzilem ostatnio troche Mondeo 2012r 1.6EB 160ps i jesli juz to mozna je porownac z Superbem a i tak w tym porownaniu Ford jest gora.
                            Teraz po tygodniu z Mondeo wiem ze O3 juz nie kupie.
                            Pewnie, i cena podobna
                            Za ile płacisz za tyle masz, nic więcej, nic mniej.

Komentarz

• greg505
                              L&K
                              • 2013
                              • 1239

Porownujesz 1.8tsi z 1.6EB? :lol:
                              Dopiero 2.0EB jako tako jedzie w ciezkim mondeo
                              Black magic

Komentarz

• spike1314
                                Drive
                                • 2013
                                • 61

Zamieszczone przez greg505
                                Myślę, że koledze chodziło przede wszystkim o komfort i zawieszenie i niestety ma racje. Jeżeli chodzi o silnik to mnie też by w zupełności wystarczył 1.6 EB.

Komentarz

• pioter7509
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 29

Ciekawa ta cała dyskusja, jednak wydaje mi się, że nie ma alternatywy dla Octavii.
                                  Ja za swoją wybercalowałem równiutko 80.000 - specyfikacja poniżej:

Skoda Octavia III Ambition 1,6 TDI CR/77kW
                                  - pakiet amazing,
                                  - alarm fabryczny,
                                  - pakiet chrom,
                                  - pakiet sunset,
                                  - kolor metalik,
                                  - 3 ramienna kierownica.

W konkurencyjnym salonie za takie samo auto (wersja silnik) + alarm + koło zapasowe powiedzieli mi dokładnie 80tysi więc targując się u tych dwóch sprzedawców otrzymałem gratis chrom, sunset i metalik aby kupić właśnie u jednego z nich. Zamówienie składałem w październiku, a odbiór był w grudniu.

Dwa lata temu kupowaliśmy Nissana Qashqai i też udało się sporo wynegocjować.

Targujcie się bo warto, choć citroen (C4), ford (mondeo), byli nie ustępliwi, a Toyota (auris, corolla) tylko nieco schodziła z ceny więc wybrałem Skodę Octavię i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Nawet bardziej niż sądziłem

Komentarz

• greg505
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1239

Zamieszczone przez spike1314
                                    Zamieszczone przez greg505
                                    Myślę, że koledze chodziło przede wszystkim o komfort i zawieszenie i niestety ma racje. Jeżeli chodzi o silnik to mnie też by w zupełności wystarczył 1.6 EB.
                                    Jezeli chodzi o zawieszenie to sie zgadzam, ale kolega ewidentnie podal modele silnikow
                                    Black magic

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

pioter7509, Z Twojej konfiguracji usunął bym 4 ostatnie pozycje a zamiast tego wziął eleganca , prawie na jedno by wyszło chyba...
                                      no ale może na ksenonach i paru innych Ci mniej zależało ..

[ Dodano: Sob 11 Sty, 14 16:51 ]
                                      paweł2, a ile taki mondeo wychodzi z ksenonem ?
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• hetman72
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 32

Jak Mondeo skonfigurowałem "podobnie" jak moja Octavke to mi wyszło min. 20k zł więcej, a to jest bez wodotrysków.

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

Zamieszczone przez hetman72
                                          Jak Mondeo skonfigurowałem "podobnie" jak moja Octavke to mi wyszło min. 20k zł więcej, a to jest bez wodotrysków.
                                          no a jak z rabatami realnymi u nich ?
                                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• pioter7509
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 29

leszekmw, nie zastanawiałem się nad elegance, ale szybciutko skalkulowałem i wychodzi mi teraz ponad 95tysi z podobnymi dodatkami, a bez nich byłoby pewnie jakieś 85.000 po rabacie. Porównywałem konkretny model i wyposażenie i tu ewidentnie zyskałem jakieś 4.000zł - na to właśnie chciałem zwrócić uwagę. Choć chyba tylko na śląsku/w zagłębiu jest taki wybór salonów w niewielkiej odległości gdzie można niewielkim nakładem ponegocjować...

Mondeo 2.0 diesel 88.500 w tym samym okresie mi proponowali (hatchback)....

Komentarz

• paweł2
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1405

Zamieszczone przez leszekmw
                                              aweł2, a ile taki mondeo wychodzi z ksenonem ?
                                              Titanium z biksenonami 80k trzeba liczyc.
                                              Tak to mialem na mysli.
                                              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• nikolakis
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 137

Też rozważałem Mondeo, niestety nie miałem możliwości przejechania się octavią (odebrałem swoją w kwietniu).
                                                Na korzyść o3:
                                                Nowy model i DSG w moim przypadku.
                                                '15 O2fl liftback 1,4 mpi 80 km
                                                '13 O3 liftback 2,0 tdi dsg 150 km
                                                '10 A4 b6 avant 2,5 V6 tdi 163 km

Komentarz

• Panoramix
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 125

Zamieszczone przez leszekmw
                                                  aweł2, a ile taki mondeo wychodzi z ksenonem ?
                                                  Titanium z biksenonami 80k trzeba liczyc.
                                                  Tak to mialem na mysli.
                                                  Gdzie dają takie upusty? Titanium z xenonami (+czujniki przód parkowania przód / tył) wychodzi 105 000 ... tyle to Octavia RS TDI ... bez upustów.

Komentarz

• ketivv
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1155

chyba we wrześniu ubiegłego roku co prawda nie na Mondeo tylko na Kugę udało mi się dostać dużo większy % upust jak na O3
                                                    obydwa auta znacząco powyżej 100 tys zł

inna sprawa, że upusty na O3 są nie aż tak wysokie jak na Superba czy Yeti

Komentarz

Pracuję...